tisdag 1 november 2011

Chokladpanna cotta med hallongelé

Den här chokladpanna cottan gjorde jag till vårt bröllop och den smälter i munnen. Jag har provlagat den flera gånger och har till slut kommit fram till detta recept, men det tog ett tag att komma fram till rätt mängd gelatin. Jag gillar inte vaniljpanna cotta så mycket, jag tycker ofta att den är lite stabbig i konsistensen, men den här innehåller choklad och mindre gelatin än andra panna cottor och är jättegod.





Receptet
4 portioner

Hallongelén (dag 1)

Ingredienser
2 dl frysta hallon
2 msk socker
2 msk vitt vin
3/4 gelatinblad

Börja med hallongelén. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Bland hallon, socker och vinet i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen från värmen och låt gelatinet smälta i. Fördela gelén i portionsglas och ställ i kylen tills det har stelnat - gärna över natten. Om man måste göra hela panna cottan samma dag så kan man ställa gelén i frysen, jag har provat en gång och det gick bra.
 

Chokladpanna cottan (dag 2)

Ingredienser
2,5 dl grädde
3 msk socker
50 g mörk choklad (70%)
3/4 gelatinblad

Gör sedan panna cottan. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Smält chokladen (försiktigt i micron eller vattenbad). Koka upp grädde och socker och låt sjuda ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ned chokladen. Rör tills det är väl blandat och låt blandningen svalna lite. Låt gelatinet smälta i chokladsmeten. Häll chokladblandningen över hallongelén, använd en sked när du häller på, annars kan hallongelén smälta. Ställ kallt i minst ett par timmar så att den stelnar helt (gärna dagen innan servering).
Vid servering; pudra panna cottan med kakao och lägg på ett hallon. Dekorera gärna med en chokladdekoration. För recept på dekoration klicka här.


Man kan också dekorera panna cottan med ett tryffellock.

Tryffellock

Ingredienser 
75 g mörk choklad
3/4 dl grädde

Gör så här:
Värm först kastrullen i hett vatten så att kastrullkanten är varm. Smält chokladen och koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen och häll i chokladen. Blanda väl och häll försiktigt chokladblandningen över pannacottan. Nu är det viktigt att kastrullkanten är varm annars stelnar tryffeln innan den kommer ned i portionsformen och då flyter den inte ut så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar